Resurse umane competitive pentru România viitorului
POCU/1080/3/16/ 157656
PROGRAMUL OPERATIONAL CAPITAL UMAN
Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți
Prioritatea de investiții 8.i: Accesul la locuri de muncă pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și pentru persoanele inactive, inclusiv pentru șomerii de lungă durată și pentru persoanele cu șanse mici de angajare, inclusiv prin inițiative locale de angajare și sprijin pentru mobilitatea forței de muncă
Denumire Apel: Îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieței muncii
Cod Apel: Operațiune compozită OS 3.1, 3.4
Obiectivul Specific 3.1 & 3.4.
Despre Proiect
Informații generale despre proiect
Proiectul „Resurse umane competitive pentru România viitorului” POCU/1080/3/16/157656 este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, Componenta 1 Îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieței muncii, Axa Prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți.
Obiective
Obiectivul general Cresterea oportunitatilor profesionale unui numar de 201 someri si persoane inactive din regiunile mai putin dezvoltate din Romania prin asigurarea unui pachet integrat de masuri de servicii de ocupare si formare profesionala cu scopul de a contribui la cresterea calitatii vietii acestora dar si a comunitatii din regiunile vizate.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
OS1. Cresterea constientizarii si crearea unei atitudini pozitive fata de formare si munca, prin activitati specifice de promovare si de informare cu privire la importanta de a fi un cetatean activ si responsabil. In cadrul acestor actiuni se vor promova si beneficiile participarii femeilor la programele de sprijin pentru obtinerea unui loc de munca adecvat. Obiectiv realizat prin prisma activitatii A1- A1.1. Obiectivul specific 1 este complementar cu obiectivele POCU 2014-2020, si se incadreaza in activitatea de program a OS 3.1 si OS 3.4., conform Logicii de interventie POCU AP3 PI 8i. Realizarea acestui OS1 va contribui la atingerea indicatorilor 4S8.
OS2. Dezvoltarea personala si a increderii in sine a grupului tinta (asa cum este definit in prezentul apel) fata de angajare prin asigurarea unui pachet complex de servicii de ocupare, respectiv de infromare si consiliere profesionala si de mediere a muncii prin corelarea nevoilor locale a pietei muncii si a angajatorilor cu abilitatile si competentelor grupului tinta al proiectului. OS2 va sprijini direct un numar de 201 de someri si persoane inactive, cu accent pe persoanele varstnice si cu un nivel scazut de educatie, prin actiuni specifice de ocupare conducand la cresterea ratei de angajabilitatea pentru un numar de 91 persoane. Obiectiv realizat prin prisma activitatilor A.2. Obiectivul specific 2 este complementar cu obiectivele POCU 2014-2020, si se incadreaza in activitatea de program a OS 3.1. si OS 3.4. conform Logicii de interventie POCU AP3 PI 8i. Realizarea OS2 va contribui la atingerea indicatorilor 4S201, 4S8.
OS3. Cresterea gradului de interes si motivare a persoanelor din grupul tinta de a participa la activitati de formare, instruire, invatare pe tot parcursul vietii prin organizarea stagiilor de pregatire practica la angajatori din domeniul economic vizat de cursurile de FPC propuse spre finantare, in proportie de minimum 85% din total ore de pregatire prevazute de programele de formare. Astfel, un numar de 165 persoane vor participa si vor fi sprijinite in cresterea competentelor profesionale prin transferul de cunostinte asigurat si vor beneficia de validare competente. Obiectiv realizat prin prisma activitatilor A3 (SA 3.1., SA 3.2.) si A4. Obiectivul specific 3 este complementar cu obiectivele POCU 2014-2020, si se incadreaza in activitatea de program a OS 3.1. si OS 3.4. conform Logicii de interventie POCU AP3 PI 8i. Realizarea OS3 va contribui la atingerea indicatorilor 4S8.
OS4. Cresterea ratei de ocupare in randul somerilor si persoanelor inactive, cu accent pe persoanele varstnice si persoanelor cu nivel redus de educatie, prin ocuparea unui numar de 91 persoane. Obiectiv realizat prin prisma activitatilor A2, A3, A4. Obiectivul specific 4 este complementar cu obiectivele POCU 2014-2020, si se incadreaza in activitatea de program a OS 3.1. si OS 3.4., conform Logicii de interventie POCU AP3 PI 8i. Realizarea OS4 va contribui la atingerea indicatorilor 4S201.
OS 5. Sustinerea persoanelor ocupate si consolidarea capacitatii acestora de a fi integrati pe piata muncii, asigurand masuri de sprijin complementar. Obiectiv realizat prin prisma activitatilor A5. Obiectivul specific 5 este complementar cu obiectivele POCU 2014-2020, si se incadreaza in activitatea de program a OS 3.1. si OS 3.4., conform Logicii de interventie POCU AP3 PI 8i. Realizarea OS5 va contribui la atingerea indicatorilor 4S201.
Efectul pozitiv
Pe termen lung, efectul pozitiv al proiectului este dat de:
– Dezvoltarea competențelor profesionale și a abilităților practice în meseriile cerute pe piața muncii locală
– Creșterea stimei de sine în rândul șomerilor și persoanelor inactive și a dorinței de a evolua astfel încât să poată accede la noi profesii și obținând o creștere a nivelului de trai
– Consolidarea capacității societății și a întreprinderilor partenere de a se dezvolta și crea noi locuri de muncă orientate spre grupuri vulnerabile.
Grupul țintă
Grupul tinta va fi format din 201 persoane din regiunile de dezvoltare ale Romaniei, dintre care min.15% sunt incadrati in categoriile C si D dupa profilare si care apartin urmatoarelor grupe: someri si persoane inactive, cu accent pe somerii de lunga durata, lucratorii vârstnici (55-64 ani) si persoanele cu nivel redus de educatie.
Grupul țintă astfel definit va fi structurat dupa cum urmeaza:
- 50 persoane din mediul rural;
- 60 persoane de sex feminin;
- 30 persoane inactive;
- 30 persoane cu nivel redus de educație;
- 30 persoane 55-64 ani;
- 10 persoane cu dizabilități.
Rezultate asteptate ale proiectului
- Creșterea stimei de sine, evoluția profesională a persoanelor participante la proiect, precum și creșterea gradului de angajabilitate a GT cu un număr de 201 persoane.
- Acumularea de cunoștințe și deprinderea de abilități de către GT astfel încât să răspundă nevoilor identificate pe piața muncii și conform profilului ocupațional al acestora.
- Asigurarea adaptării cunoștințelor acumulate de diferiți participanți pentru a răspunde noilor provocări ale societății.
- Crearea premiselor pentru angajați de a li se recunoaște experiența și expertiza profesională.
Metodologiile Proiectului
Ultimele Anunturi
Finalizarea proiectului „Resurse umane competitive pentru România viitorului” POCU/1080/3/16/157656
COMUNICATFinalizarea proiectului „Resurse umane competitive pentru România viitorului”...
Lansarea proiectului „Resurse umane competitive pentru România viitorului” – Bucuresti
COMUNICAT Lansarea proiectului „Resurse umane competitive pentru România viitorului”...